Dzisiaj przepis na muffinki. Dostałam go od ^Villi, ale oczywiście modyfikowałam
Składniki
Mokre:
- szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem, jeśli muffinki będą szamane od razu)
- 2 jaja
- 1/4 kostki stopionego masła
Suche:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 tabliczki czekolady posiekanej – białej albo mlecznej – gorzka jest specyficzna w smaku
- + dodatki Jak do tej pory próbowałam kombinacji:
- 1,5 szklanki jagód + czekolada
- mały słoik nutelli (wtedy bez czekolady siekanej)
- mały słoik nutelli + 2 banany (bez czekolady wspomnianej wyżej)
- 2-3 banany – z czekoladą lub bez
- porzeczki + płatki migdałów i biała czekolada – kombinacji jest mnóstwo
- Najpierw mieszam sobie wszystkie składniki suche i mokre – bez masła, które rozpuszczamy i po lekkim wystudzeniu dolewamy do reszty, a potem nakładamy do formy. Ciasta starcza mi akurat na 16 muffinek.
- Piec przez 15-30 minut do wyrośnięcia w 200 stopniach.
Smacznego