Moja ulubiona zupa – krem z zielonego groszku
Składniki:
- 2-3 torebki mrożonego zielonego groszku (tyle, ile wejdzie do garnka, 2 torebki spokojnie starczą dla 4 osób)
- 1 średni por
- 1 średni seler
- 1 duża cebula
- śmietana 18%
- przyprawy: bazylia, oregano, pieprz, trochę cukru
- fakultatywnie ze 3 kostki rosołowe (polecam grzybowe)
- fakultatywnie: natka pietruszki
- Por, seler i cebulę kroimy (niekoniecznie drobno) i wrzuciwszy do garnka dusimy w niewielkiej ilości wody.
- Wrzucamy kostki rosołowe lub jeśli nie mamy – dolewamy trochę oliwy.
- Jak warzywa się lekko podgotują, dorzucamy groszek i zalewamy wodą do poziomu groszku. Groszek gotuje się bardzo szybko, jakieś 10-15 minut.
- Dodajemy bardzo dużo bazylii, trochę mniej oregano, pieprzymy, sypiemy łyżkę cukru. Możemy też dodać kilka gałązek pietruszki. Jeśli gotowaliśmy na kostkach rosołowych, prawdopodobnie nie potrzeba dodawać soli.
- Po ugotowaniu miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę.
I to wszystko
Ja bardzo lubię krem z groszku z dużą ilością natki pietruszki. Można też, jak na zdjęciu, schrupać ze świeżą bagietką. Albo jedno i drugie.