Krem z cebuli

Aktualnie jedna z moich popisowych zup :)

Składniki

  • cebula
  • ziemniaki (mniej więcej tyle samo, co cebuli albo trochę więcej)
  • czosnek – tyle ile lubisz
  • śmietana 18%
  • przyprawy (sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, co tam do głowy przyjdzie) 
  • trochę masła/oliwy

Przygotowanie

  1. Cebulę kroisz niezbyt drobno (i tak będzie miksowana) i wrzucasz do garnka. Tak samo czosnek. Dusisz na maśle tudzież oliwie. Możesz dodać teraz przyprawy, ale możesz zrobić to na końcu. 
  2. W międzyczasie obierasz ziemniaki, dorzucasz do garnka. Całość zalewasz wodą do poziomu ziemniaków. Gotujesz do miękkości ziemniaków.
  3. Wyłączasz gotowanie, dolewasz śmietany, miksujesz.
  4. W razie potrzeby, doprawiasz.

Proste jak babci bambosz. Myślałam jeszcze nad dodawaniem sera, ale ostatecznie stwierdziłam, że musiałaby wtedy być cebulowa niekremowa, a to bez sensu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *